Kisállat-fizioterápiás kezelések a VetForte Állatorvosi Rendelőben

A fizioterápia ma már a humán orvoslás elfogadott kiegészítő terápiás gyógymódja. A nyugati országokban már az állatgyógyászat területén is elterjedt és Magyarországon is egyre több képzett szakember dolgozik. A kezelések elsődlegesen különböző feladatok végzését jelenthetik a kutya számára, megfelelő eszközökkel, támogatással, vagy pedig az izomzat passzív átmozgatását, masszírozását foglalják magukba. A lehetséges kezelést végzett fizioterapeuta dönti el, beszéli meg a tulajdonossal és végzi. Emellett bizonyos esetekben speciális gépek (Tens, Breemer, lágylézer) alkalmazására is lehetőség nyílik.

Rendelőnk fizioterapeutája Lizán Katalin, védőnő, egészségügyi dolgozó, aki emellett 2022. júniusában szerezte meg kisállat-fizioterapeuta végzettségét a Terápia az Állatokért Alapítvány összetett, többszáz órát magába foglaló elméleti és gyakorlati képzésén.

Mikor van szükség fizioterápiára?

A kisállat gyógyászatban elsődlegesen két területen használhatjuk a fizioterápiát: az ortopédiai és a neurológiai betegek rehabilitációjában. A fizioterápiás kezelések felépítése nagyban hasonlít a hagyományos orvoslás kezeléseinek felépítéséhez. Itt is történik részletes vizsgálat, melyet a kórelőzmény felvételével kezdünk. Magától értetődő azonban, hogy mivel itt nem állatorvos kezel, így a diagnózis felállítása nem az ő feladata. Mégis szükség van a nagyon részletes vizsgálatra ahhoz, hogy megállapítsuk a beteg jelenlegi állapotát, a terhelhetőséget, és hogy reális terápiás tervet készíthessünk. Ebben fog szerepelni a közvetlen következő néhány kezelés részletes terve, valamint egy rövid és egy hosszú távú terv. Ennek reálisnak és megvalósíthatónak kell lennie. A rövidtávú terv
általában 8-10 kezelés idejére szól, a hosszú távú terv pedig a végleges célt jelenti, azt a legjobb állapotot, amit az adott körülmények között elérhetőnek ítélünk meg.

Az ortopédiai elváltozásokat két csoportra oszthatjuk rehabilitációjuk szempontjából: a műtéti ellátást igénylő és nem igénylő betegségek. Természetesen más csoportosítás is lehetséges, mégis ennek a két szempontnak van a legnagyobb jelentősége a terapeuta szemszögéből.

Összességében a fő feladat a mozgáshiányból és fájdalomból eredő ördögi kör megszakítása, hiszen a fájdalom mozgáscsökkenést eredményez, amely az állapot romlását idézi elő, amely valószínűleg még kellemetlenebb helyzetet idéz elő. A kör megszakítását fájdalomcsillapítással és fokozatos mobilizálással érjük el.

A neurológiai eredetű megbetegedések is két fő csoportba oszthatók: a centrális és perifériás elváltozásokra. Mindkét esetben hosszú gyógyulási időre kell számítani (teljes regeneráció kb. 1,5 év is lehet), és az eredmény kétséges lehet.

Mind az ortopédiai, mind a neurológiai betegségek gyógyításában a fő feladat a mobilizáció, az izomerő növelése, tehát a főszerep a gyógytornáé. A többi beavatkozás mind a torna sikerességét hivatott elősegíteni.

Hogy néz ki a fizioterápiás kezelés a VetForte Állatorvosi Rendelőben?
Egyaránt várjuk saját pácienseinket és más állatorvos betegeit. Mindkét esetben szükség van állatorvosi diagnózisra, szakvéleményre, hogy a kezelést megkezdhessük. A kezelések külön helyiségben, nyugodt körülmények között a terapeuta és a gazdi jelenlétében történnek.

Az első alkalom egy általános állapot-felmérést és konzultációt foglal magába, ahol alaposan átbeszélésre kerül a folyamat, a gazdi teendői, a találkozók gyakorisága egyaránt, ezáltal egy összefogó képet kap a kutya gazdája a folyamatról.

A kutyának rendelkeznie kell érvényes veszettség oltással, amit az első alkalommal ellenőrzünk.

Költségek:

Első alkalommal való állapotfelmérés és konzultáció (50 perc): 8500 Ft
Fizioterápiás kezelés (50 perc): 6500 Ft
Masszázs kezelés (25 perc): 3500 Ft

Bejelentkezni egyelőre a VetForte elérhetőségein lehet, Messengerben kérjük írj egy telefonszámot is, vagy pedig a 0670/5885641-es központi számon.